Bedrijfsnieuws

Nieuws

Hoe verduurzaam je een flinke Friese boerderij? Koninklijke Damstra Installatietechniek uit Driezum schakelde Rensa Techniek in om te sparren over de technische mogelijkheden, en de juiste volgorde van de stappen naar duurzaam. Bij bestaande bouw moet je eerst in kaart brengen wat de wensen zijn van de bewoners en hoe zij gewend zijn te leven. “Veel informatie verzamelen dus. Hoe vaak wordt er gedoucht? Onder wat voor douche? Alle uitgangspunten wil je weten”, zegt Pieter Harm Sipma, projectleider duurzame energie bij Damstra. “En degenen die er nu wonen, die wonen er over tien jaar misschien niet meer. De volgende bewoners willen er ook comfortabel bijzitten. De techniek moet dus ook voorbereid zijn op de toekomst.”

Flink project

Al sinds 2015 is Sipma met de bewoner bezig om het huis, dat een gasverbruik van 6.000 m³ per jaar had, te verduurzamen. Het is een flinke woning met een binnenzwembad. “We hebben allerlei mogelijke oplossingen besproken en voorgerekend. We hebben hier 92 zonnepanelen
geleverd en een warmtepomp geplaatst. Maar dit is pas het begin van het traject.”

Rensa Techniek

Toen Sipma op zoek ging naar de beste oplossing voor de boerderij, schakelde hij de hulp in van Matthias Stukker, Manager Techniek bij Rensa. “Als ik wil weten hoe een ander tegen een situatie aankijkt, dan bel ik Matthias op. Samen proberen we elk met onze eigen kennis een mooie oplossing te vinden.” 

Zo verliep ook de samenwerking bij dit project. Stukker: “Het begon hier ook met een beetje sparren en ik tekende op basis daarvan een schemaatje. Met thermische panelen en allerlei extra schakelingen. Vervolgens keken we ernaar en zei Pieter Harm: ‘dat kan toch veel simpeler?’ Toen ging ik weer gummen.”

En uiteindelijk gingen ze weer terug naar de basis. Want hoe meer schakelingen in de regeling, hoe complexer het wordt. “En dat kan allemaal natuurlijk weer kapot gaan.”


Lees de hele reportage in Rondom Rensa 2019, nummer 1: ‘Duurzaam verwarmen’ 
  • Hoe verduurzaam je een flinke Friese boerderij? Rensa Techniek weet raad
  • Hoe verduurzaam je een flinke Friese boerderij? Rensa Techniek weet raad
Geplaatst in: Bedrijfsnieuws
Acties: E-mail | Permalink |

Omdat het resultaat telt.