Circulaire blabla tastbaar voor installateurs

vrijdag 16 juni 2017

Circulaire blabla tastbaar voor installateurs

Hét grote gevaar van woorden als ‘circulaire economie’ en ‘duurzaam’ is dat het inhoudsloze containerbegrippen worden. Iedereen wil het, het zal vast belangrijk zijn, maar hoe? Praktijkmensen hebben doorgaans een hekel aan die onduidelijkheid. Het Groene Onderdelen Programma van Rensa is een mooi voorbeeld van een concrete aanpak.

 

Circulaire economie? Herman Wijffels, hoogleraar duurzaamheid en maatschappelijke verandering  hanteert de volgende definitie: ‘Minder putten uit eindige voorraden en steeds meer oogsten uit permanent beschikbare bronnen.  In plaats van grondstoffen op te delven om er producten mee te maken die aan het eind van hun levenscyclus terug in het milieu belanden, moeten we denken aan duurzamere manieren om te leven, produceren en consumeren.’ Een hele mond vol; maar laten we dit eens heel concreet maken voor de installatiepraktijk!

 

Heb je hem weer..

Als coördinator duurzame logistiek binnen Rensa heb ik in het verleden vaak genoeg te horen gekregen: ‘oh, daar heb je hem weer met zijn duurzaamheid’. Dan krijgt het onderwerp een bijsmaak. Mijn studie heeft me geleerd te focussen waar het verandering en innovatie betreft, zeker in een branche waar het nog wemelt van zogenaamde vanzelfsprekende patronen.

 

Alle beetjes helpen

Groen denken is goed en nobel, maar we moeten niet overdrijven. Zo vind ik dat je kwaliteit van leven er niet altijd gebukt onder hoeft te gaan. Ik vind wel dat alle beetjes helpen en dat gedrag hier een grote rol in speelt. Laat de leiders van deze wereld zich maar bezig houden met de grote vraagstukken zoals CO2 reductie en de plastic soep. Wij richten ons op de zaken waar we zelf invloed op hebben. Klein, praktisch en haalbaar. Successen worden dan eerder behaald en alleen dat al maakt het bezig zijn met duurzaamheid leuk. Hoe gaan je monteurs met afval om? Is naast prijs het duurzame karakter van materialen ook niet steeds belangrijker?

 

Waar waarde toevoegen?

Als groothandel die diensten verleent en zelf niet produceert, is het hergebruiken van materialen best wel lastig. Waar we écht goed in zijn is transporteren en faciliteren. We kunnen als groothandel dus wel degelijk een steentje bijdrage aan een ‘circulaire micro economie’, want alle beetjes helpen. Rensa heeft daarom het ‘Groene Onderdelen Programma’ ontwikkeld. De trend circulaire economie wordt iets van de ‘straat', omdat het tastbaar wordt.

 

Van schroot naar revisie

Het principe in een notendop: een monteur vervangt een defecte ventilator in een CV-ketel. Hij gooit de defecte ventilator niet in de prullenbak of bij het oud ijzer, maar verzamelt de verschillende defecte onderdelen op de zaak in een container. Is de container vol, dan geeft hij Rensa een seintje om de container op te halen. Hij krijgt een inruilvergoeding. Hoe leuk is dat? Rensa regelt als vertrouwd de logistiek. Omdat hij de moeite neemt om in te zamelen en dus mee doet aan het Groene Onderdelen Programma, krijgt de installateur bij aankoop van een Groen Onderdeel (gereviseerd onderdeel) naast een aantrekkelijk korting ook nog eens 3 jaar garantie. We gooien niks weg maar hergebruiken de materialen en geven iets een nieuw leven, heel duurzaam.  En u wordt logistiek ontzorgd door een partij die daar juist steengoed in is. De Rensa ‘circulaire micro economie’ is een feit. Alle informatie vindt u hier.


Alleen maar winnaars

Het Groene Onderdelen Programma is een voorbeeld is van een praktische insteek van duurzaam ondernemen waarbij alle betrokken partijen, inclusief de eindgebruiker, inzien dat er alleen maar voordelen zijn. De termen duurzaamheid en circulaire economie krijgen zo een gezicht. Ik geloof dat in de toekomst duurzaamheid in de installatiewereld alleen nog maar een grotere rol gaat spelen. Het product is daarbij het tastbare element. Wanneer opdrachtgevers dit nobele gedrag gaan belonen en voor gaan schrijven, dán is de installatiebranche misschien wel toe aan circulaire inkoop.

Afdrukken
Jur Hofland
Jur Hofland

Jur Hofland

De creatieve Jur Hofland (1974) werkt sinds 2004 bij Rensa als logistiek project coördinator. Hij denkt in oplossingen en toegevoegde waarde voor de klant. Daarbij zit hij niet alleen achter zijn bureau, maar ervaart hij ‘het bedachte’ het liefst zelf in het veld.

Andere blogs van Jur Hofland

Geef commentaar

Naam:
E-mail:
Commentaar:
Commentaar toevoegen

Omdat het resultaat telt.