‘Het gas bij de buren is altijd groener’

vrijdag 27 januari 2017

‘Het gas bij de buren is altijd groener’

Het is nu eenmaal zo: mensen hebben een financiële prikkel nodig om te verduurzamen. Met alleen groen denken ben je er niet. Ik heb vorig jaar zelf een nieuwe HR-ketel laten installeren door een erkend installateur, en mijn gasrekening is enorm gedaald. Ik was heel trots dat ik weer een steentje bij kon dragen aan het algemene wereldwijde belang van verduurzamen. Ik was oprecht blij met de gasrekening na de eerste koude periode.

De discussie over de toekomst van ons Nederlandse aardgas speelt al een tijdje. Zo las ik een half jaar geleden al in de krant dat een groot Nederlands gasbedrijf het leveren van gas aan de particulier zelf ter discussie stelde. Het netwerk in Nederland, dat grotendeels stamt
uit de jaren ’60, is sterk verouderd en aan vervanging toe. Is dit niet ‘het’ moment voor een grote transitie-operatie, en dus een grootschalig exit van die 35 jaar oude HR-techniek.

Energieneutraal is hot
Er worden nieuwbouw woningen gebouwd zonder gasaansluiting. De warmtepomp wordt zwaar gesubsidieerd. De vraag naar energie neutrale woningen is nog nooit zo hoog geweest.

Ik hink op twee gedachten. Ik ben voor snel verduurzamen, kijk met een schuin oog naar Groningen en Rusland, en zie in dat fossiele brandstoffen niet bijdragen aan de CO2- doelstellingen. Maar aan de andere kant wil ik mijn nieuwe ketel nog niet de deur uit doen. Mijn achterburen zijn ook niet aangesloten op het gasnetwerk. Bij hun is het gas dus altijd groener.
Groene alternatieven genoeg, maar stiekem is de mens op dit vlak ook wel conservatief.

Onze cv-ketels!
En wat zal eigenlijk de impact zijn op Rensa? Onze handel bestaat voor een groot deel uit cv-ketels! En als er geen vraag meer naar is, verdwijnt de gasketel natuurlijk uit het schap. Is er nog wel een toekomst voor de gasketel, en zo niet, hoe lang is er nog vraag naar een gastoestel? Vragen waar niemand nu een antwoord op heeft, maar die mij wel bezig houden. Misschien gaat het sneller dan we denken. Voorlopig kunnen we stellen dat de weg naar 2050, de stip op de horizon, nog lang is. Dat zijn minimaal 2 generaties cv-ketels. En er zijn nog mensen genoeg in dit land, die net als ik met een nieuwe HR-ketel volop verduurzamen. Aan ons de taak om ook op het gebied van warmtepompen en andere moderne duurzame technieken een leidende rol in groothandelland te blijven spelen. Tijden veranderen, en de verandering is vergelijkbaar met de transitie van kolen en stadsgas naar aardgas. Maar als groothandel leven we ook in het nu.

Steeds meer particulieren en bedrijven willen ‘Groene stroom’.
Windenergie parken en zonenergie parken schieten als paddenstoelen uit de grond. Er wordt overal op de wereld enorm opgeschaald als het gaat om duurzaam opgewekte energie. Voor de lokale opslag van ‘groene stroom’ door bijvoorbeeld zonnepanelen vliegen de accu’s en opslagtechnieken ons om de oren.

Nederland sorteert voor op een energie zonder fossiele brandstoffen. Wind, zon, maar ook bijvoorbeeld biogas. Het is nog te vroeg dag om mijn nieuwe ketel als ouderwets en achterhaald te bestempelen. Hoe ziet de installatiewereld eruit als deze jongen over 15 jaar op zijn einde loopt? Het zal ook onze rode draad voor de komende jaren zijn.

Afdrukken
Jur Hofland
Jur Hofland

Jur Hofland

De creatieve Jur Hofland (1974) werkt sinds 2004 bij Rensa als logistiek project coördinator. Hij denkt in oplossingen en toegevoegde waarde voor de klant. Daarbij zit hij niet alleen achter zijn bureau, maar ervaart hij ‘het bedachte’ het liefst zelf in het veld.

Andere blogs van Jur Hofland

1 commentaar op artikel "‘Het gas bij de buren is altijd groener’"

Jur HOfland

30-1-2017 18:58

Jur,

Een goed verhaal!

Ik denk dat we dekomende 20 jaar het zwaartepunt ligt op wind en zonne-energie.

Wind is volgens mij geen technologie voor de verre toekomst ( 2050)

Ik denk meer aan aardwarmte. Aardwarmte geeft. In tegenstelling met windturbines een constante energie.

Veel succes met je blog

Jur sr.

Geef commentaar

Naam:
E-mail:
Commentaar:
Commentaar toevoegen

Omdat het resultaat telt.